Tulpvormen

Deze twaalf tulpen zijn geplukt uit een grote verzameling die ik in de loop der jaren ¬†heb gefotografeerd. Ze zijn te zien geweest in het Raadhuis voor de Kunst in Velsen-Zuid in 2018. Wat de tulp zo fascinerend maakt valt niet zo gemakkelijk te omschrijven. Natuurlijk is er die spannende geschiedenis van deze ‘wilde bloem van de Aziatische steppen’, die o.a. door Anna Pavord uitstekend is gedocumenteerd. Het is het verhaal van uitzonderlijk stukje economische geschiedenis.

Door wie zijn tulpen niet gefotografeerd, zou je zeggen als je het net afstruint om te zien wat er zoal gemaakt is. En wat wordt er al niet aan cursussen aangeboden om het zoveelste tulpenveld goed in beeld te krijgen: het is mij te veel en te kleurrijk.

In mijn serie kruip ik graag zo dicht mogelijk op huid van de tulp om de zeer bijzondere vormgeheimen van deze ‘mooie Aziatische’ te ontdekken. Dat maakt het voor mij tot een spannende onderneming. En ook hier geldt: hoe dichter bij het geheim, hoe groter het wordt. Daarbij moet kleur ingeleverd worden om een sterk accent te krijgen op al die uitzonderlijke vormelementen.